Tuesday, December 20, 2011

ku meng hapdate post

di tepi pantai yang indah
lalalalalalalalala~
sori ar...x tau smbngn lagu tu dah
hehehe

ok..setelah berzaman x update ini belog
ari ni tetibe je semangat ku datang
hahahaha
bukan pe...walaupun skang musim hujan
aku tetap g holiday

yeee.....holiday,,,,holiday,,,,,,holiday
walau pun tmpat nye biase2 aja
tapi tetap best
aku g bkn ngan mak abah ek..huhu....sedih2
aku g ngan family blah abah je
biase je la....dah family aku gak kan
jom usha gambo2 ktorg

ok...ni antara family aku yg hadir


ape je aktiviti ktorg
aku ase cam makan mandi pantai mandi kolam
tu je kot
hehehehe
tapi yang best nye kat sini
dapat makan seafood yg fresh2
sedap......ni antara gambar yg d snap

udang n sotong

x tau nama ikan

sotong bakar....perrggghh sodap!!!!

sedap sampai kena rebut2...hahaha

udang pun bakar...ciap ade yg nak cilok lg tu

ni kanak2 riang main pantai

sonok depa main kolam


ok ar....takat ni je la gambo2.....hehehe
pape pun mmg best gak holiday kat sini
nak tau x kat ne???
bertempat di beserah kuantan pahang
ktorg menginap di duta sands beach resort je

^_________________^



Saturday, December 17, 2011

tip 2#

melembut kan kulit tangan

ambil serbuk teh yang dah digunakan @ teh uncang tu...gosok kan teh tu ke seluruh tapak tangan...amal kan setiap hari insya allah kulit tangan jadi lembut....

selamat mencuba    ^^

perhatian...........

setelah sekian lame x bukak ni ke tajuk entri aku???
x kesah ar..janji de post baru kan
hehehe
rindu,,,rindu gak kat blog ni
tapi tu ar...
busy ckit la skang
x tau ar nape...tapi mmg x sempat bukak blog pun

ni aku copy dari FB
just tuk maklumat korg je
x tau ar bnde ni btul ke x
tapi x salah klu share kan
sharing is caring ok


PERHATIAN
: Sesiapa yg tgh makan/lepak berbual di MCD,KFC,dan di mana sahaja..Berhati-hati kerana ada seseorang lelaki/perempuan yg bukan Islam dtg ke arah kita..dan meletakkan 1 Kad yg bertuliskan sesuatu..Dia meminta kita membacakan kad tersebut..AWAS,JANGAN BACA KAD ITU KERANA MEREKA INGIN MENYERU KITA AGAR MENJADI MURTAD(Islam ke Kristian) !!! Tolong copy&paste dan memberitahu kepada kawan2 Islam yang lain agar berhati-hati kerana hal ini sedang berleluasa berlaku..
kalau korang sayang keluarga atau org tersayang...sebarkan lawh yerk

Monday, December 5, 2011

cinta #1

kalau kita tidak mencari sesuatu
kita tidak dapat menemui sesuatu

tip #1

buang lemak pangkal peha

rebus jintan manis dengan lima cawan air hingga mendidih. biarkan kering sedikit. air itu boleh diminum pagi dan petang selama 4 minggu.....insya allah berkesan

selamat mencuba!!

sedar x sedar

sedar x sedar upe2 nye dah sebulan lebih aku x update blog
haiiiiiii,,,,punya la lame
macam2 yg dah jadi sebenar nye

ari sabtu bersamaan 4 dis 2011 aku baru kehilangan sorang saudara
walau pun x rapat mna tapi arwah tetap family aku
semoga arwah di rahmati allah sentiasa
al-fatihah
kehilangan arwah ni agak terasa gak la
tapi nak wat cam ne kan....yang hidup tetap akan mati
kte yang hidup ni kna la bagi sedekah bnyak2

k ar...setakat ni je tuk entri ni
tuk yang len hold dlu...bnyak bnde aku nak kongsi ni

Saturday, October 15, 2011

selamat petang sume

cam tajuk entri aku....selamat petang ye sume
lame dah aku x update blog ni kan...x pe
x de sape pun yg rindu
hahahaha

sebenar nye penyakit M ni mmg bermaharaja tul ar
x tau ar nape
M je memanjang
actually kebelakangan ni cam bx gak
jarang2 dah nak update blog
x de kesempatan nak hadap pc lame2
petang ni jom aku cite sal sorg member ni

tadi aku n mber baik aku g la kenduri kawen mber dolu2
(cam dah tue sangat je)
ktorg kenal dia mase form 1 & 2
mase ktorg kenal dia tu....ya allah...........bapak la nakal & jahat nye dia mase skolah dulu
suke lawan ckp cikgu,,,,suke tdo dlm class mse cikgu ngaja,,,,,suke ambik barang kengkawan lain
dan macam2 lagi la yg dia suke wat
(kena mintak maaf ni...huhu)
tapi skang ni....alhamdulillah.....dah jadi isteri orang pun
suke tgk dia tadi
dah x cam dulu....kelembutan dia lebih terserlah 
bahasa yang dia guna tu ase cam.......kte plak segan nak cakap ngan dia...hehehe...lembut sangat
dia dah x cam dulu....betul2 lain dari yg aku kenal
mungkin faktor umo tu mematang kan seseorang

tapi,,,,,pape hal pun...SELAMAT PENGANTIN BARU wat fatin dan pasangan
semoga allah memberkati kehidupan korang berdua hingga akhir hayat
amiiiinnn

p/s : lupa la nak snap gambar ngan pengantin baru tadi....hehehe....x pe la....kte doa kan semoga dorang berbahagia dunia dan akhirat........



(^_________^)


Saturday, September 24, 2011

so SCARYYYY

dear readers,,,,,
entri kali ni more pada kaum wanita la ek
so please read very carefully

BACA! BACA! BACA!

Ini adalah sangat menakutkan, serupa dengan kes Ms Canny Ong. Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai.

Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai. Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang . Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa.

Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita .. Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam. Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai-beraikan mereka. Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka, Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.

Pertama, wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.
Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!
Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam! Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia !

Jadikan amalan : 1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar. 2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta. 3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam!!!

****petikan ni aku amek dari facebook
sementara ia nya masih boleh di buka




Friday, September 23, 2011

aku wat keje pembaziran ini ari

setelah berzaman x bukak blaog ni
alih2...ni plak tajuk entri aku

hahaha

dah lame upe nye x bukak blog ni...windu nak bloging2
tapi tu la...masa x mengizin kan
busy women la kata kan
ceh,,,ayat cam pe je
k....ni bkan pe yg aku nak cte ok
ari ni aku telah membuat satu.......eh,,,bkan satu tapi dua pembaziran nye
nak tau x pe bnde
bnde nye adalah.......ni ha


korg tgk la sndiri ek
ni la pembaziran nye....sampai dua kali
teruk btul
tapi x pe....janji ati aku puas

k la....nite sume

Monday, September 12, 2011

dah lama x tengok...........

dah lame aku ase x jenguk FB yg x de pape tu
waaaaaaaaaa
tenet kat umah ni x bg bukak FB
why???why???why???
de sapa2 leh tlg jawab kan x??
ni yg wat kan aku lg malas nak online

k la....nak gtau tu je

-_____-

Friday, September 9, 2011

blended orange cake

dear readers,,,,
entri kte ari ni bertajuk kek oren
eh??
cam len je....oooo,,,,,blended orange cake
kek oren blender????
de ke??
mesti la ade kan...x de ape yg mustahil kat dunia ni....hehehe
kek ni sng je nak wat
aku amek dr blog kak ct ni
jom usha blog dia 


kbetulan plak mber mak aku nak dtg umah ari ni
time aku terase nak mkn kek oren dia dtg
rezeki mak cik tu la gaye nye

kat sini aku nak pose gamba2 yg x bpe cantek yang telah di snap oleh cik kieyn kinah ni

hahaha  ^^


errkkk....aku wat dlm cup cake cam ni....senang skali ngap je


atas dia aku garing kan ckit...sedap


ni loyang yg aku guna..terpulang la pd korg nak guna loyang cam ne...mmg sngaja x nak wat bntuk kek beso
nti x abis

hehehe

k la...nak resipi dia jom usha sini :


SELAMAT MENCUBA   ^^




Wednesday, September 7, 2011

puding biskut......again????

dear readers,,,,
lame dah aku ase x update belog ni
penyakit M ni sgt tebal dlm badan...hehe
tuk entri kali ni aku nak cte sal smlm je
k
smlm mber aku de wat open house n bbq...biase la mood raye ade lg kan
dia mmg tiap2 taun wat open house

TAPI................

dia mmg akan bg tugas kat kengkawan yg di kasihi ni
tugas nye adalah perap ayam n wat puding
x pe la...mber2 mmg kna tolong kan
aku wat puding je
de lg sorg wat puding gak
sorg lg kna perap ayam...mmg ktorg sentiasa di aniaya....hukhukhuk  ='(
aniaya ke???X LA...gurau je
tolong ikhlas tau

^^
ok la...malas nak bebel panjang....sapa yg ase nak resipi ni sila la amek
simple n mudah

PUDING BISKUT



bahan2 :
16 keping biskut cream cracker
1 cawan gula (x suka manis kurangkan lagi)
1 tin susu cair
1 tin air (sukat guna tin susu cair)
7 biji telur

cara-caranya -
1. hancurkan biskut sampai jd serbuk (tepikan)
2. dalam 1 bekas,,,,,pukul telur dan gula hingga kembang
3. masukkan serbuk biskut,susu cair dan air dalam bekas telur dan gula. kacau hingga sebati
4. masukkan dalam loyang yg dah ada gula hangus dan kukus selama 1 jam / sampai masak

** tuk wat gula hangus - amek gula (ikut suka) dan panaskan dalam kuali yg x lekat @ loyang...bila dah keperangan masuk kan air (ckit je)....

p/s : kalo nak tau dah masak ke x....amek la lidi ke garpu ke pisau ke...cucuk kat puding tu...kalo licin makne nye dah masak la...

cam ni la upe nye ble bnyk sgt gula...hahaha

aku mmg suke puding ni....x tau la nape...bab dia manis dan x bpe muak cam puding caremel kot
tapi kan,,,,puding ni jgn wat selalu tau...nti kena kencing manis

hahahaha

SELAMAT MENCUBA.... ^^

Sunday, August 28, 2011

salam eidul fitri....

punya lame x update blog...cibuk ckit la
hehe...pape pun

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

p/s : raya...raya gak...tapi beraya la dengan kerendahan hati......

^^

Thursday, August 25, 2011

sila tutup lagu price tag saye dulu

dear readers,,,,,
ari ni aku nak wat post sal lagu plak
lagu ni antara lagu yg aku suke dgr wat mase ni la
bkn lagu raye ek
klu nak lagu raye leh ar ziarah blogger ni
dia ade post sal lagu raye...bnyk gak


ni lagu dari jessie j....kenal x??kenal x??
kte je knl dia...dia bkn knl kte pun...huhu

x tau la nape aku suke dgr lagu ni...best gak
x tau la bagi korg cam ne kan

x pe

layan dulu lagu dia


ni lirik lagu dia k :

Jessie J: Nobody's Perfect Lyrics

When I'm nervous I have this thing yeah I talk too much
Sometimes I just can't shut the hell up
It's like I need to tell someone anyone who'll listen
And that's where I seem to fuck up, yeah
I forget about the consequences, for a minute there I lose my senses
And in the heat of the moment my mouth's starts going the words start flowing

But I never meant to hurt you, I know it's time that I learnt to
Treat the people I love like I wanna be loved
This is a lesson learnt , I hate that I let you down and I feel so bad about it
I guess karma comes back around cause now I'm the one that's hurting yeah
And I hate that I made you think that the trust we had is broken
So don't tell me you can't forgive me
Cause nobody's perfect, no, no, no, no, no, no, no, nobodys perfect

If I could turn back the hands of time
I swear I never wanna cross that line
I should of kept it between us but no I went and told the whole world how I feel and oh
So I sit and I realise with these tears falling from my eyes
I gotta change if I wanna keep you forever
Promise that I'm gonna try

But I never meant to hurt you, I know it's time that I learn to
Treat the people I love like I wanna be loved
This is a lesson learnt and I hate that I let you down and I feel so bad about it

I guess karma comes back around cause now I'm the one that's hurting yeah
And I hate that I made you think that the trust we had is broken

So don't tell me you can't forgive me
Cause nobody's perfect, no, no, no, no, no, no, no,nobody's perfect

Im Not a saint no not at all, but what I did it wasn't cool
But I swear that I'll never do that again to you
I'm not a saint, no not at all, but what I did it wasn't cool
But I swear that ill never do that again to you.
I hate that I let you down, and I feel so bad about it
I guess karma comes back around cause now I'm the one that's hurting yeah
And I hate that I made you think that that the trust we had is broken
So don't tell me you can't forgive me
Cause nobody's perfect, no,

And I hate that I let you down and I feel so bad about it
I guess karma comes back around and I'm the one that's hurting, yeah
And I hate that I made you think that the trust we had is broken
So don't tell me you can't forgive me
Cause nobody's perfect. yeah yeah
Dont tell me, dont tell me
No,no
You cant forgive
No
Because nobodys perfect


^^

Wednesday, August 24, 2011

saya suka ngan entri blogger ni

dear readers,,,,,
beliau ni bakal menjadi family sy satu ari nti
bkn ini yg aku nak ckp k
cam tajuk kat atas ni la...aku suka plak ngan entri beliau kali ni
meh la kte same2 membace entri beliau ni
arap2 dtg la ckit keinsafan ye
beliau ni lg tue dr aku k....huhu

meh follow :

heii kenkawan.....

meh la join kontes ni
aku pun blur nak cari salah dia

hahahaha

sila la join...ni link dia

Tuesday, August 23, 2011

pendek je

dear readers,,,,,,
nak tulis pendek2 je kat entri kali ni
mgu ni agak busy ckit
de event kat unisel shah alam
p pagi smpai umah dah kul 7....x de mase nak update blog pepanjang
k ar...nak gtau tu je

daaaa

^^

Monday, August 22, 2011

kerabu mangga mudah je.....

dear readers,,,,,
seperti tajuk entri aku kat atas ni
ini merupa kan salah satu menu iftar bagi ari ini
ye.....tbe2 je aku rahjin membuat nye....almaklum la bila terpandang kan mangga yg x masak lg kat dapur tu
tbe2 teringat kan kerabu mangga...klu beli mahal ni...bek wat sndiri
jimat
ngat kan susah benor...upe2 nye senang je
resipi ni aku de tgk kat web myresipi...akan tetapi,,,,aku ubah resipi dia...aku tgk pun bab nak tau bahan2 dia je
so,,,,,ni kerabu mangga style i ok
senang je

sori la gamba x santek

naseb smpat amek gamba dia...dari mangkuk beso ke mangkuk kecik

huhu

laku tu...nak2 plak mak aku mmg suke kerabu2 ni
ok...ni resipi nye

KERABU MANGGA

bahan-bahan :

sebiji mangga muda (di hiris)
5-6 cili padi (klu nak pedas letak lebih)
1 cili merah (di hiris)
1 labu bawang besar(di hiris)
2 sudu udang kering
segenggam kacang tanah (tumbuk kasar)
segenggam ikan bilis (goreng garing2)
1 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
sedikit air perahan limau nipis

cara-caranya :

1 - tumbuk sedikit cili padi dan bawang putih..nak bagi pecah je
2 - dalam satu bekas,,gaul kan mangga muda,cili padi,bawang putih,bawang besar,cili merah,udang kering,garam,gula dan air perahan limau nipis
3 - masukkan ikan bilis dan kacang tanah..gaul ala kadar je
4 - siap di hidang..klu nak wat hiasan2 tu letak la daun sup ke daun bawang ke bawang goreng ke...ikut korg la nak letak pape pun...janji makan

selamat mencuba ye.... ^^
ase dia masam2 pedas n manis2 ckit

Sunday, August 21, 2011

dengan rasminya saya....................

dear readers,,,,,
seperti tajuk entri aku kat atas tu
dengan ini secara rasminya aku nak gtau bahawa
hmmm.......
ape nak gtau ek???
alaaa....bkn pe sgt pun

dengan rasminya saya nak umum kan bahawa no celcom saya yg beli kat utara tu dah x guna
bkn pe....no tu kan "mereng"
nak tau plan yg mna???
meh aku tayang ckit gambo nye

ni la dia

ni antara plan yg di tawar kan

murah x???murah kan...pada sapa2 yg pakai ni mesti cakap murah
mmg murah klu kte de kolony yg guna no cam ni gak
tapi aku.....encik laling pakai plan len...so ble dia col jd mahal la
tapi bile aku col murah je
yg x best nye...aku ni pesen malas gak nak msg kadng2
skali col 28 sen...x smpai 1 minit pun
bazir....bazir
jadi nye kte amek jln mudah ngan tuka no ni......hahaha

skang ni bkn aku x guna langsung no celcom ok
still lg ngan celcom
tapi yg tu no bill...smlm mase kua de la aku beli no digi

D.I.G.I ????

ye la no digi...tapi yg ni private la...so no celcom yg aku guna skang ni dah x jadi private dah
hehehe

^^
ok...ni plan no digi yg aku guna
skang ni aku dah de buddyz tau...sapa lg klu bkn encik laling
hehe

tadaaaaaa

meh usha plan dia plak...so far so good la


p/s : pada sapa2 yg suka bergayut tu...bleh la guna plan digi ni...ok je



Friday, August 19, 2011

yeeaaa......

saya dah join GA ni.......
dari blog k.ros
klu korg yg len nak join jom la....mari kte reramai memeriah kan lg GA dia

ni blog nye :


sblum ni sy x penah join mana2 GA...ni 1st time ni  ^^

alahaiii.......

cam tajuk entri aku kali ni....alahaiii,,,,alahaiii
punya la lame aku x update entri baru upe nye
bukan pe.......
bulan2 pose ni ngat kan x bnyak keje...upe nye same bnyk je ngan bln x pose

hehehe~

di kesempatan nak nunggu waktu berbuka ni...meh la aku cite pe aku wat ari ni ek

pagi tadi : aku ke kuis tuk urus kan sal konvo nti...smbil tu anta surat pengesahan gaji bapak aku kat kuis tuk permohonan duit tabung infaq......

tengah ari tadi : pas satel ngan kuis aku balek umah semula la....ngan akak aku....

dah petang cikit : layan game FB jap pas tu baru masak.....

haaaa......ari ni aku masak sume lauk sendiri tau...mak sibuk menjahit baju raye ktorg
so,,,nak ringan kan ckit keje dia,,,aku la yg kena masak nye...x kesah pun
menu tuk iftar ari ni adalah :
1 - nasi putih
2 - sup ayam
3 - telur masin
4 - sambal belacan

kira ok la kan menu tu...x leh wat bnyk2...nti membazir
bkn ramai pun nak makan....cukup la tu tuk kami bertiga ni
abah along n angah berbuka kat lua
adik aku lak x balek lg
so,,,kire ok la menu ni....simple n senang je

klu nak resipi........ase nye x yah la kot...bkn susah pun

k.....c in next entri  (itu pun klu rahjin nak update)

^^

Friday, August 5, 2011

setengah berisi setengah kosong?

dear readers,,,
korg faham x ngan tajuk entri aku ni???
tajuk ni aku amek dr satu buku yg bertajuk setengah berisi setengah kosong oleh 
parlindungan marpaun
tu nama org yg tulis buku ni ye

ni la buku nye

ni blkang buku tu...harga rm25

kat entri ni aku tertarik plak nak kongsikan salah satu kisah yg ade dlm buku ni
buku ni merupakan satu buku motivasi yg sangat sangat bagus tuk di baca

ok....ni salah satu kisah dari buku ni :

seorang pekerja muda yang bertugas di bahagian promosi sebuah syarikat yang memasarkan pakaian dalam wanita di minta oleh penyelianya bagi melakukan kaji selidik di sebuah kawasan pendalaman. tujuannya bagi melihat jika terdapat pasaran untuk barangan mereka. apabila tiba di kawasan tersebut, pemuda ini sungguh kecewa kerana melihat hampir semua wanita di situ tidak memakai pakaian, apatah lagi pakaian dalam. "tidak mungkin ada permintaan untuk pakaian dalam di tempat ini" katanya tegas dan kembali ke ibu pejabat.

penyelianya tidak mempercayai apa yang di ceritakan pekerjanya itu lalu menghamtar seorang lagi pekerjan muda melakukan kaji selidik di tempat yang sama. setibanya di situ, pemuda dia terkejut melihat begitu ramai wanita kawasan pendalaman itu tidak memakai pakaian dalam. "ini satu kesempatan yang cukup baik jika kami dapat memperkembangkan perniagaan di sini, sudah tentu wanita2 ni kelihatan lebih sopan". katanya dangan penuh semangat dan segera menghubungi ibu pejabat dan memberitahu terdapat stu kawasan baru yang mempunyai harapan untuk di terokai.

ok.....ni la kisah nye...agak2 korg la kan...pe yg korg dapat dr kisah ni???
















hmm














dapat pape x??














ni moral story dia :

- 2 org yg berbeza tapi mempunyai latar belakang kerja yg sama dan melihat situasi yg sama tetapi berbeza pandangan. sorang optimis dan sorg lagi pesimis. perubahan situasi pasaran dan linkungan perniagaan membuatkan setiap orang bertindak balas dengan cara yang berlainan.

- permasalahan hidup seseorang sama ada peribadi ataupun berkaitan pekerjaan sering kali di lihat sebagai sisi gelap dalam perjalanan kerjaya dan kehidupan seseorang . ada pepatah menyebut : " bukan peristiwa yang penting, tetapi bagaimana cara kita bertindak balas terhadap peristiwa itu yang menentukan mutu diri kita.

ulasan dia sangat panjang la
di sebab kan aku x bpe rajin nak taip pnjang2 ni
korg beli je la buku dia sendiri dan baca smpai habis....mmg x rugi pun
kisah2 dlm buku ni umum....tuk remaja boleh,,tuk org berkerjaya,,tuk ibu bapa,,tuk cikgu2
tuk kanak2 asenye x kot...x sesuai lg peringkat umo dorg
k la...ni kata2 terakhir sebelum aku menghabiskan kisah ni...dr John Wesley :

" lakukan yang terbaik yang mempu anda lakukan dengan sepenuh daya upaya dan kemampuan dengan cara apa sekali pun, di mana sahaja, bila2 masa, kepada sesiapa pun, sehingga anda sudah tidak mampu melakukannya lagi " 

akhir kalam....selamat menjalani ibadah puasa tuk ari ni

(n_________n)

Wednesday, August 3, 2011

style covered

hai readers,,,
ari ni aku tersangat la rajin menengok org pakai shawl ni
bkn pe,,,,saja je aku usha blog mber tadi...dia de jual shawl
klu de yg berminat singgah la blog dia tgk2 ye
ni link dia
nape aku panggil k.ros ek???bab dia lg tue dr aku la....hehehe
bkn ni sbnar nye aku nak cte
td smpat la gak aku menjelajah ke web youtube
saja je tgk tuto org pakai pashmina....SMART kot
pas ni klu rajin leh cuba gak

ari tu aku teringat yg abg sdara aku de ckp sal hana tajima
sapa x kenal???
aku la org nye...hehehe
dia ni sorg fesion designer muslimah
ya sorg mualaf dari jepun...de gak la aku usha cara dia lilit shwal
pape pun leh ar intai2 ckit kat web ni ye


hope korg enjoy la ye

Sunday, July 31, 2011

1st ramadhan

dear readers,,,
ari ni 1st ramadhan kan....hmmm,,,,ape aku leh wat ek???
klu dah masuk bln pose ni mula la blurr je
setelah sekian lame x meng"post" entri....baru ari ni aku ase nak post something
bkn pe sgt pun...entri ni je

hehehehe

sebab musabab aku x post adalah
1 - malas
2 - aku x de kat umah
3 - aku tolong parent wat jualan buku
4 - mmg x sempat nak update pape....fb pun aku x bpe nak bukak
5 - sebab ni je kot

meh la aku cte sal semalam.....
semalam aku kua ngan mr.laling....almaklum la ari ni kan nak pose dah
pas makan2 sume tu konon nye ktorg ni nak la cari sim card baru tuk aku...bab no yg aku pakai skang ni terSANGAT la mahal nye....aku gune CELCOM yg 28 sen tu
TENSION 
aku pakai no tu...x tau la celah mna kredit aku leh kurang berhinggit2
bab tu la aku amek keputusan tuk tuka no lg
jadi nye ktorg g la dr digi ke maxis,,,maxis ke celcom........
pas tny dia pnye costumer service bagai....g la nak beli no u.o.x
g tny kat cina tu leh dia kata cam ni :
cina tu : "no ni jual...tapi u kena topup kat sini dulu la...pastu baru u boleh beli no ni"
aku : "x pe la...i topup je la"
cina tu : "x boleh...topup dia sudah abis"
aku : "???????"

dalam ati bapak hangin nye...@##$% %$#@!
dgn perasaan yang malas aku nak kata...ktorg pun bleh la dr celcom canter tu
ntah pape aku ase...akak customer service suh beli situ....ble ktorg nak beli x nak jual plak
fening,,,,fening

pape pun.....selamat berpuase ye sume
semoga ramadhan taun ni jadi lebih baik dr taun2 yang lalu

(^_________*)

Monday, July 4, 2011

khas untukmu WANITA..... ^^

dear readers......
ari ni aku baru tergerak ati nak berkongsi ngan angpa sume
like i say b4....ble latop aku rosak,,,mmg malas ase nye nak update2 blog ni
ari ni aku nak sebar kan sesuatu
yang sangat khas tuk kaum sejenis aku
WANITA

yeah,,,wanita...wanita ni sangat,,,,sangat la special
ye la kan...klu x de wanita ni x de la kte kat bumi allah ni
ok....bukan itu yg aku nak ckp....sume msti dah tau ke"special"an kaum hawa ni
kaum adam pun ade gak special nye...itu mmg x d nafi kan

korang penah dgr x sal penggunaan pad dipasaran ni bleh bawak MAUT???
ya,,,,M.A.U.T......bkn terus mati la...tapi menghampiri je
nak tny la...org pompuan ni mmg senang kna cancer ke???
npe???
adakah disebab kan pemakanan??kebersihan??persekitaran??keturunan mungkin??

ok...de someone gtau aku yg penggunaan pad @ tuala wanita pun bleh menyumbang pd cancer....
IT"S THAT TRUE???
dia ckp mmg btul pun ade org kna...kebiasaan nye pd pangkal rahim and breast
ble kte ade cancer...ia nye akan merebak klu x dirawat...yg tu mmg aku setuju
mmg cancer ni senang merebak...dia suh aku bace berita harian 21 febuari 2011...tapi,,,aku x jmpa la
dia cadang kan pd aku guna pad yg betul...dr kapas bkn dr kertas
try usha web ni :


pada sapa2 yg penah dgr mesti tau kan...ni salah satu pad yg diperbuat dr kapas dan herba
aku guna pad ni je skang....(opss,,,,senyap2 suda)
tuk aku yg baru guna ni x ase lg ar pape perubahan...dia atas badan seseorang tu gak
pad ni elok tuk yg senggugut..gatal2..keputihan...yg de masalah haid
mmg aku suka pad ni...tapi dlu susah nak cari...skang dah senang dah bab ade org dah jd supplier aku 
klu korg x caye kan yg pad kat pasaran tu kertas....try bakar isi dlm dia
bau kertas ke kain???
pad avail ni klu bakar bau kain...tu bukti nye yg pad ni 100% kapas....kain kan diperbuat dr kapas...no wonder la bau kain

aku just nak bg kesedaran pd kaum hawa je...terpulang la nak percaye ke x
tapi bnde ni mmg serius...CANCER!!!
jangan la...rahim and breast???mintak dijauh kan pd musibah tu...tapi biase la,,,x sume yg kte wat tu akan jadi kan...klu dah allah nak bg jugak nak wat cam ne
tp....setiap manusia tu kan kena hargai kesihatan dia...lg pun x kan la kte nak jmp pencipta kte ngan keadaan yg x sempurna kan??
i mean,,,,,kte pinjam full...x kan kte nak pulang kan half kan

 ni la pad nye
hijau : pantiesliner
biru : day use
pink : nite use

try usha blog ni : http://kedai-puteri.blogspot.com

 

nmpak x??

ni jmpa dlm tenet

kredit to pak cik google    ^^

pape pun
 lebih elok mencegah dari mengubati kan

**klu korg nak tmpah dr aku pun bleh....by mail or call....maybe by blog
    nursakinah.0311@gmail.com @ 019-4648010 - sakinah

aku tag mereka2 ini :
jay
rorose
sa'di
nabilah

Monday, June 27, 2011

easy to cook

dear readers,,,,,
resipi ni aku amek dr satu buku 
tajuk dia THE LITTLE BIG COOK BOOK....tgk tajuk je pun dah tau kan bkn b.m pny
ari tu aku dilanda kebohsanan yg teruk gak...kebetulan plak bahan2 dia simple je
so pe lagi...ngan gatal tangan nye aku pun mencuba la
ni 1st try tau...naseb jadi...aku klu bab2 nak cantek kan makanan ni mmg x reti...
so,,,cookies ni agak x cantek la...tp x pe...rupe x penting...ase tu yg penting
jom usha resipi dia :

SHORTBREAD

sori la gamba x cantek

INGREDIENTS:
1 cup / 250g butter
1 cup / 150g cornfectioner's / icing sugar
2 1/2 cup / 225g all purpose / plain flour
1 cup / 150g cornstarch / corn flour

HOW TO MAKE IT???
1 - preheat the oven to 300'f / 150'c / gas 2.
2 - beat the butter and sugar in a medium bowl with an electric mixer until pale and creamy.
3 - add the flour and cornstarch and beat until well mixed.
4 - roll out on a floured board and cut into squares.
5 - place on the cookies sheet and prick all over with fork.
6 - bake for 20 - 25 minutes or until golden not browned.
7 - cool on rack and store in an airtight container.

haaa......simple kan...bau dia cam susu...ase dia x de la ase susu..tp lemak2 manis gitu

hehehehehehe

klu ase nak wat bntuk len pun terpulang la...dlm buku tunjuk petak...dapat kan aku jd...............................nak kata petak x,,bulat pun x
pape la...janji enjoy
cookies ni bleh jd kuih raye aku taun ni....x yah mak aku susah2 beli dah
pape pun.....SELAMAT MENCUBA YE

(@^____________^@)

Sunday, June 26, 2011

minat baca novel x???

dear readers,,,,
ari ni aku nak post kan sal novel
ya novel...korg mesti la tau novel tu pe kan...x kan x tau
novel ni merupakan salah satu bajan bacaan tau...klu aku jmp novel yg best
kompem kul 2 3 pagi aku leh bersengkang mata bace novel tau

hehehehehe

ni aku nak promot novel yg agak best la bg aku....terbitan kaki novel
leh ar usha blog dorg ni

M.A.I.D
cte ni bg aku best gak...dr mula aku bace smpai last....aku ase aku asyik senyum2 sndiri je...hehehe...dah cam org x btui pun ade...pape pun...klu nak tau cte dia menarik ke x,,sila la beli buku ni ye...harga dia RM26 je...

ni la dia...karya suri ryana

tebal kan.....

ni harga dia...sori la gune cmra hp je


DOKTOR CINTA
cte ni pun de kelainan gak...boleh tahan la jalan cte dia...de part tu aku ciap nangis2 lg....huhh!!over plak kan...biase ar kte kna hayati jalan cte dia...bru ar ase cte tu cam real je..yg ni aku x ingat harga dia...lupa gak nak amek gmba harga dia...usha ckit cover............
ni la dia hasil dyadila

x jelas ar harga dia

tebal ni


AKULAH CINDERELLA
bg aku cte ni de unik ckit....pe yg unik nye ntah la...mungkin bhsa dia kureng ckit bg aku...(pandai2 je nak judge org) biase la tu kan...bab tu dia de kelainan nye...harga dia biase je RM18

tahniah to nozi danisya

buku ni x la tebal pun...

nmpak kan harga nye....

k ar...ari pun dah mlm...mata pun dah ngantuk
sok klu rahjin aku update lg...klu de sapa2 yg berminat nak beli buku...leh ar ckp kat aku...family aku mmg niaga buku pun....k

daaaaa

lame dah ase.....

dear readers,,,,,

ase nye dah lame aku x update blog ni kan...ok...ni la mase yg sgt ku rindui
meng"update" blog ku...hahaha
jap lg aku story mory panjang2 ye...sejak latop x leh on ni aku tersangat la malas nye bukak blog
x tau la npe...tapi mmg malas gle nak beblog ngan pc akak aku yg agak lambat ni
(perasan latop aku bagus)

hahaha

 kurang2 latop aku gak yg best...walaupun latop lame
peduhli ahpe aku...janji selesa
daaaa



Wednesday, June 15, 2011

aku ase dah bersawang2 dah blog ni kan....

dear readers,,,,
well....
bkn nak kata pa kan...pas entri aku yg last tu dah lame ase nye x bukak blog ni
bkn pe...sebenar nye pas entri last tu terus latop aku x leh nak on!!!
pe la naseb....dah ar kena wat repot
seminggu aku x dpt wat repot....ni pun sedang berusaha menyiap kan repot
pada latop cik
 tq very2 much...(ni yg aku cayang ko lebih ni)

hahahaha~

almaklum ar idup menumpang ni....kte x leh nak lebih2 kan
lagi pun aku x de semangat nak update blog bab latop aku rusak
ni pun curi2 bukak blog jap...terlalu lame sgt x update
k ar....bnyak lg kojo yg menanti.....

daaaa

Tuesday, May 31, 2011

boleh ke???

dear readers......
boleh ke klu aku nak maki hamun dalam blog ni???
boleh ke???
nti agak2 de org kan terase x???
tapi...aku bkn jenis yg suka2 nak makin hamun org ni
x baik...lg pun kan ke aku ni pompuan....stahu aku org pompuan x elok nak kua kan kata2 kesat kan...tu nma nya x bersopan langsung...mak ayah aku pun x aja

hmmmm

aku bkn pe...tbe2 ase sedih gle...ase cam nak nangis pun de gak
tgk je lua cam blurr je...cam x amek port je pe org cakap

tapi!!!

korg sume lupe ke???
aku ni manusia gak...mesti la de ati dan perasaan
aku pun cam korg gak...penah wat salah...penah wat silap
tu adat kehidupan la

pada yg cakap terus terang ngan aku tu mmg bagus la...aku mmg x kesah
kurang2 aku tau gak pe salah aku
pada yg cakap blakang pun aku x kesah...cam bnde tu aku x penah wat kan

tbe2 aku ase sangat,,,,sangat,,,,sangat rindu kat mak ayah aku...umah aku...kucing2 aku
bg aku dorg je yg x wat aku terase tau
ble jd hal cam ni mula la aku ase nak blek umah skang ni gak
tapi pe bleh wat...aku kat langkawi lg

lambat lg ke nak blek...aku dah x leh tahan nak duk sini dah
de je masalah yg jadi
pas satu satu....cam ne aku nak wat???
x happy la hidup cam ni

cume satu cara je yg aku ase munasabah stakat ni......
DIAM tu lebih baik dari berkata-kata kan
kan de hadith nabi yg cakap cam tu
sepatut nye praktik kan awal2...bkn nye ble dah de masalah bru la nak wat kan???


**pape pun aku still panding kan cte lg...x de mood nak cte....tgk ar mlm kang....klu x de pape hal aku cte ye..ni pun sekadar nak luah kan perasaan je.....x tau nak cte pade sapa...mungkin ngan menaip lebih baik dr bercakap kan.....thanks pade sapa2 yg sudi bace entri aku ni...





Monday, May 30, 2011

mintak maaf lagi

sori la sume ye...aku panding beberapa cite lg
bkn pe...x leh nak duk dpn latop ni lame2...bnyak je kojo nye
so...nti aku cte pnjang2 ye

daaaa~

Sunday, May 29, 2011

short entri

just for the short entri
i nak kua jalan2 ni...so
blek nti i cte panjang ye....

(^_______^)

saye mintak maaf

dear readers....
tertarik x ngan tajuk entri aku???
ha....bukan pe....ini ari ar....aku sgt penat la
x larat nak post entri panjang2

sebab nye :

1 - saye dok kemas umah dari pagi sampai petang
2 - ciap basuh2 lg
3 - basuh kain yg dah cam gunung everes tu
4 - cuaca yg sgt elok...panas
5 - aku pun nak blah dah dari sini (langkawi)

so,,sebelum mem"berambus"kan diri dari sini....kena la kemas2 pape yg patut kan
k ar...mata dah ngantuk....badan dah penat....makne nye kte kena

TIDUR!!!!!


Saturday, May 28, 2011

aku suka ni.....

hai readers....
aku nak gtau ni 
skang kan ngah pemes ngan akasia nora elena kan
ni ha...aku suka tang ni 


lagu dia je la...bes plak ble ari2 layan tgk cte ni
bleh tahan ar erry putra n reen rahim ni nyanyi...gandingan yg sungguh ngam

(^_________*)

x leh tahan....

aku memang x leh tahan gelak la klu nengok iklan ni
siyes lawak....
nak tau iklan pe???
semestinya iklan corntoz!!!


hahahahahahaa~

^___^

Friday, May 27, 2011

bila usha.........

dear readers....
bila aku usha belog ni la 
and
dan

keinginan tuk aku blek umah tu sungguh kuat
(ayat poyos je kan)
ye la...dah 3 bln kot aku x pegang oven ngan dapur mak aku tu
windu ase nye nak masak kat umah
nak bia family aku ase pe yg aku masak
nak bg kawan2
kawan2 adk aku
nak bg............
errrkk???

tapi siyes ar....aku mmg suke masak2 ni...mak aku pun suke bising
dia slalu cakap.......
"ko ni...masak2 ni sapa nak makan??"
aku jawab........
"bia la mak...de je org nak makan tu nti"

gtu la mak aku suka bebel kat aku....tapi,,,yg tu la yg aku suka dgr...hehehe
tp,,,tu la...blek nti x tau la smpat ke x nak masak2 ni
mse yg ade short sgt
kna blek kolej wat report lg

arap2 dpt la kan....aku nak try resipi yg aku amek dr link2 kat atas tu
menarik je aku tgk....jd @ x,,,yg tu blakang kire ye

hehehe~

^_______^

berkesempatan

dear readers.....
sementara telah datang kesempatan aku nak menaip belog ni....bio la aku taip pe yg aku suke

hehehehehe

skang ni ngah tgu mse nak blek k.l je...windu tu...3 bulan kat bumi langkawi ni
siap demam2 lg bab cuaca sini x kena ngan badan
tapi!!! demi segulung ijazah...aku x kesah ngat la...lagi pun demam jap je...sehari dua je
x la lame

betul la banyak kenangan yg aku lalu kat sini
ngan org2 sini lg,,,ngan company lg,,,ngan kawan2 lg...
hmmm~
i will miss all the memories

tapi x pe...manusia ni banyak hidup ngan kenangan kan
klu x de kenangan cam ne nak matang kan....


(^___________^)

Wednesday, May 25, 2011

dear readers.....

just for short entry ok....
kte x leh nak bebelog wat mase ni...busy,,,busy,,,busy
banyak bnde nak wat
(semena nye nak siapkan report je)
so,,kte stop bebelog tuk seari dua je

hehehe

^^

Monday, May 23, 2011

x leh makan ni.....

dear readers,,
tbe2 aku terbace entri ni
saja la nak kongsi kan ngan blogger2 sume
kebanyak kan kte sume kan muslim...so x salah klu nak berkongsi info kan
jom usha :

SATURDAY, MAY 21, 2011


ADUAN PILIHAN : DNA Babi Dalam Bahan Buat Kek & Roti Secret Recipe


Posted on Tuesday, May 17, 2011 by Nazo

Kek dan Roti pula, lepas ini apa lagi dapat tahu...

Kadang-kadang aku memang semacam tak paham, rasanya dah hampir semua makanan kat Malaysia ini dah tak selamat dah!


kata jer Malaysia ini negara islam?

tapi persekitaran?

kedai-kedai makan pun banyak yang was-was!


Sikit-sikit buat makanan mesti nak masuk inzim babi ker? DNA babi ker! macam wajib letak pulak dah!



Berikut kenyataan yang dikeluarkan Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011:

Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011 yang diadakan pada 12 Mei 2011 telah memutuskan permohonan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 ) adalah tidak berjaya berikutan penemuan Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi dalam bahan ramuan ( Whole Egg Powder dan Whole Milk Powder ) yang digunakan syarikat tersebut.

Dua ramuan terbabit ialah ‘Whole Egg Powder’ dan ‘Whole Milk Powder.’


Syarikat tersebut adalah:

Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 )



8.
TALENTO BROWNIES CONCENTRATE SECRET RECIPE
BRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
30/11/2011
9.
TALENTO CAKE CONCENTRATE SECRET RECIPEBRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
30/11/2011





Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya melayari laman web www.halal.gov.myuntuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarikat yang memiliki SPHM.
TO'KI : DAH TAK PAYAH MAKAN KEK KE ROTI LAGI KOT, BAIK MAKAN NASI LEMAK JE!


sila2 la tgk blog tu ye....tuk kebaikan kte bersama gak

(@^_^@)